11/26/2017

INSPIRAATIO | ILMARI IBEN TAKANA

IMG_8446 IMG_8448 IMG_8443
Mä en haluu mennä klubille tänää
Näkökulma mistä maailma nähää
En haluu sitä miettii, chillaan säpäleiks tänää.

Vuoden alussa netin ihmeelliseen maailmaan ilmestyi Eurovisioit - niminen musiikkivideo. Biisissä fiittaamassa oli yksi Suomen parhaimmin tunnettuja ja ajatuksia herättävä räppäri - Kube. IBE, jonka ensimmäinen sinkku "Monologi" oli julkaistu vain muutamaa kuukautta aikaisemmin, nousi kyseisen biisin myötä suomalaisten huulille.

Vaan kuka on IBE? Ja miten miehenalku päätyi tekemään musaa?

Ilmari, lempinimeltä ihan vaan Ibe, on 18-vuotias helsinkiläinen lukiolainen, joka nuoruusvuosina pelasi koripalloa, ja haaveili jonain päivänä olevansa superstara. Vahvalla kunnianhimolla varustettu nuori miehenalku toivoi ala-asteen viimeisenä vuonna joululahjaksi mikrofonia, että voisi äänitellä itsekseen musaa. Eihän se oikein lähtenyt. Vielä.

Kolme vuotta myöhemmin, Ilmarin ollessa vikaa vuottansa yläasteella mikrofoni kaivettiin uudelleen esiin ja ensimmäinen biisi näki päivänvalonsa Soundcloudissa. "Tein musaa itsekseen, itselle ja kavereille", Ilmari toteaa muistellessaan parin vuoden takaisia hetkiä. Ja vaikka nyt takana on levy-yhtiö ja kuuntelijoita kuukaudessa 56 820, ajatusmaailma ei ole muuttunut: "Nyt mä ajattelen, että kaveripiiri on vaan laajentunut."

Entä mitä tapahtui debyyttiplatan julkaisun jälkeen?
Kesän alussa julkaistut Vika Päivä / KIRPPARINARKKARI - tuplasinkut ovat soundillisesti ihan eri maailmasta, kuin lokakuun alussa julkaistu IBE - nimeä kantava debyyttialbumi. Mitä niiden välissä tapahtui? Kasvamista ihmisenä. Ja sen kyllä huomaa levyn biiseistä, joiden jokaisen sisältö tuntuu jollain tapaa olevan mielialoissa ja emootioissa. Levy on kuin henkilökohtainen päiväkirja kaikkine iloineen ja suruineen jaettuna julkisuuteen. Ei mikään ihmekkään, että ensimmäisen kokopitkän julkaisun jälkeen artistin päässä pyöri tummanpuhuvia keloja siitä, että on saavuttanut jo kaiken. Don't you worry child (see heaven's got a plan for you), uutta musaa ollaan jo nikkaroimassa!

Ne ihmettelee mikä IBE:en meni 
Mitä sil on mieles, miten se sen teki
Yhtäkkii se räjähti ja homma käsiin levis
Oon löytäny vaan kanavan vihdoin mun puheilleni
Aikalailla puoli vuotta sitten Bassoradion videolla Ibe sanoi viimeisen vuoden aikana oppineensa, että ei tarvii pelkää olla oma ittensä. Asiasta tarkemmin kysyessään allekirjoittanut saa ensimmäiseksi vastaukseksi sanat: se oli ikuisuus sitten. Seuraava Ilmarin tarjoama vastaus on vähän enemmän tyhjentävämpi: "Musiikin tekeminen on auttanut tulemaan ulos kuoresta." Ja sen kyllä huomaa debyyttialbumia, josta löytyy muun muassa sydänsuruja käsittelevä biisi, kuunnellessa.

Artistinimi IBE juontaa juurensa lempinimestä, mutta ei kuitenkaan jää siihen. IBE on nimittäin ikään kuin rooli, joka pohjautuu kantajaansa. Siinä missä Ilmari on hiljainen ja kuumottelee esiintymistä, artistiminä on kaikkea muuta kuin hiljainen. Nuoresta iästään huolimatta tämä tulevaisuuden lupaus on ehtinyt tekemään räppiä myös englanniksi. (Mitä ei tosin ole vielä julkaistu, mutta ehkä joku päivä?) Edellisen faktan myötä onkin helppo todeta, että ainakin artistinimen valinta on sujunut nappiin, koska IBE toimii myös englanniksi. Minä olen ja sitä rataa. 

Menovinkki ensikuuksi! Jos et ole vielä tutustunut IBE'n tuotantoon niin siihen on oiva ja ikärajaton tilaisuus 27.12. Tavastialla! Messissä myös aina töis, mut ei ikin duunis - Cledos. 


5 kommenttia:

 1. Hei tosta tekstistä tuli huippuhyvä! Loistavaa Neea <3 Kuvat on myös ihania!

  ReplyDelete
 2. Olipas mielenkiintoinen postaus! Pitääpä kattoa jos saan ajan riittämään ja pääsisin tsekkailemaan tuota keikkaa!

  katiannamaailmalla.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti! Suosittelen kyllä mestoille tulemista jos vaan aika riittää :)

   Delete
 3. En ole koskaan kuullutkaan tuollaisesta artisista ennen. Saattaa vaikuttaa, että oma musiikkimaku on jotain aivan muuta :D Mutta mielenkiintoinen postaus!

  ♡:llä valoloytyy.blogspot.fi

  ReplyDelete